Vissa saker som du gör, kan ibland leda till ett försämrat blodflöde i benen. Bland annat kan det hända om du sitter still väldigt mycket och under långa stunder.
Det sker även då du går och står mycket på underlag som är hårda. Om du är gravid eller lider av övervikt så kan även detta försämra blodflödet i benen. Försämrat blodflöde kan det även bli om du
sitter i utrymmen som är trånga som på ett flyg.
Du kan direkt märka om detta sker för när du får ett sämre blodflöde i benen så kommer de att svullna och ibland känner du av värk eller en trötthet i dem.
Detta beror på att i benen så sitter det klaffar, som har som uppgift att leda blodet mot hjärtat. Om du får ett tryck som är för högt i dina ben så kommer klaffarna att sluta upp med att sluta tätt. Då blir det en försämrad transport av blodet till hjärtat och du känner av det genom att benen direkt känns tunga, trötta, de värker samt att de svullnar. Det kan även leda till att du får spindelvener eller åderbråck.
Om du ser till att använda stödstrumpor så får du ett tryck på din ankel. Det hjälper till och underlättar för blodet att transporteras till hjärtat. Stödstrumpor förhindrar även benen från att svullna upp. Det går bra att ha stödstrumpor på ett eller båda benen. Dock är det bäst att alltid ha dem på båda ben.
Många idrottare använder även de stödstrumpor och inom vissa sporter är de populära. De används under så väl som efter träningen. Många gånger använder idrottare dessa för att återhämtningen ska bli bättre.
Hitta rätt stödstrumpa
Det finns massor av olika typer av stödstrumpor, allt från enkla varianter i enfärgat till lite roligare modeller med mönster, ränder eller motiv. Det spelar egentligen inte någon roll hur de ser ut, de
fungerar alla i stort sett på samma vis. Det finns även stödstrumpbyxor, för dig som behöver kompression längre upp på dina ben.
Det du ska tänka på när det är dags att välja stödstrumpa är att du får rätt storlek och rätt kompression på dem. Detta eftersom du annars inte får rätt effekt på dem. Olika modeller har olika mått. För dig som vill ha en stödstrumpa som ska motverka trötta och svullna fötter så kan du välja en strumpa som har en kompression som ligger på 12-17 mmHg. Är det däremot så att du är på gång att utveckla åderbråck, så bör du ha en stödstrumpa med högre kompression, gärna 18-22 mmHg eller över.