Viktigt med rätt mått

Du som har extrema problem kan ha behov av stödstrumpor för medicinskt syfte. Du ska då besöka en läkare som hjälper dig att ta fram rätt sorts klass så väl som rätt kompression på strumporna. Tänk på att det är skillnad på medicinska stödstrumpor och vanliga stödstrumpor, då den förstnämnda måste provas ut genom vården.

En stödstrumpa ska passa dina ben och det är mycket viktigt att det gör det. Annars får du inte den effekten du behöver. Särskilt viktigt att du har rätt storlek är när du har behov av stödstrumpor med högre klass av kompression.

Det går bra att måttbeställa stödstrumpor i många fall, i de högre klasserna. I de lägre klasserna så finns det bra mått och du utgår från en måttabell eller från skostorleken. Du bör mäta dina ben, för att hitta rätt storlek. Du ska mäta när dina ben är som minst svullna. Du kan mäta dem redan på morgonen, då har de inte hunnit svullna.

Mätningen sker på smalaste delen av ankeln och bredaste delen av vaden. Köper du dina kompressionsstrumpor på nätet så finns det ofta tabeller du kan kolla storleken på och köper du på apoteket eller liknande så kan du få hjälp av personalen.