Kompressionsstrumpa

Du som lider av svullna ben, som känns trötta och värker, kan ha behov av en kompressionsstrumpa.

Kompressionsstrumpa kallas även för stödstrumpor och de hjälper till på det sätt att de ger dig en ökad blodcirkulation i benen så väl som att dessa strumpor motverkar risken att benen svullnar upp och därmed så att de inte heller värker. Se till att du väljer rätt sorts kompressionsstrumpa med rätt mått, så att de sitter korrekt och hjälper till att motverka dina problem.

Hur tar man på sig kompressionsstrumpor?

När du köper din kompressionsstrumpa, så ska de passa benen då de inte är svullna. Men det kan även vara så att dina ben har svullnat lite när du väl tar på dem. Det kan kännas svårt, även om benen är i normal storlek eftersom kompressionsstrumpor ofta är tajta och hårda i materialet. Du kan dock göra på ett mycket enkelt sätt och det är att du tar strumpan och vänder ut och in på den. Sedan tar du och stoppar in din tåspets in i strumpans tå och sedan kan du enkelt rulla strumpan uppåt och på. Ett annat tips är att du tar på dig handskar i gummi så att du får ett bättre grepp, innan du tar på dig dina strumpor. Viktigt att tänka på är att kompressionsstrumpor måste sitta helt slätt mot dina ben. De får inte ha veck och du ska inte vika ner dem. Detta är för att de ska få full effekt och det får de inte om de inte sitter korrekt på benet.

Sköt om stödstrumporna

Du kanske vill satsa på flera kompressionsstrumpor, eller bara ett par, men oavsett det så är det bra att sköta om dem. De håller längre om du tvättar dem korrekt. Tänk även på att satsa på strumpor med kvalitet. De kan förvisso slitas med eller mindre, beroende på personen som använder dem. Du bör se till att tvätta dina strumpor direkt efter användning. Det gör att de fortsätter hålla sin kompression på rätt sätt. Du ska absolut inte stryka dem eller lägga dem i torktumlaren eftersom de kan förstöras av värmen.