Svullna ben

Lider du av svullna ben? Detta kan bero på en mängd olika orsaker så som att du ofta står under en längre tid, eller att du sitter till alldeles för mycket.

Det kan även bero på övervikt, eller en graviditet. Många gånger kan fötter och ben svullna av att du flyger eller att du menstruerar. Därtill så finns det även ett par sjukdomar som kan ge svullna ben som till exempel ödem. Därför är det viktigt att du tar reda på orsak till att du har svullna ben och fötter.

Varför får man svullna ben?

När benen svullnar så beror det på att det blir en vätska samlat, i fötter och i bens vävnad. Denna ansamling med vätska kallas även för ödem. Kommer du inte själv på någon orsak till att dina ben är svullna så är det förmodligen en form av ödem. Det finns olika varianter av ödem och dessa heter venöst ödem, lipödem och lymfödem. Alla tre ödem är kroniska och går inte att bota. Men de går att lindra med hjälp av till exempel kompressionsstrumpor. Det finns även olika behandlingar att få.

Andra orsaker till svullna ben är att du stått upp länge, eller suttit still i en bil eller på ett flygplan. Det kan även bero på graviditet. Dock ska du som är gravid vara uppmärksam på att om du får extrema svullnader så kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.

Vad kan du själv göra åt svullna ben?

Det finns flera sätt att underlätta dina besvär med svullna ben. Du kan ligga i sängen och höja dina ben, till exempel vila den på en hög med kuddar. Det är även bra att röra på dina ben, genom promenader. Lider du av övervikt, så kan det hjälpa en hel del bara genom att du går ner ett par kilon, eller mer. Ett annat bra sätt att lindra och motverka svullna ben är genom stödstrumpor eller kompressionsstrumpor. Tänk bara på att om du misstänker att dina svullnader beror på andra orsaker som sjukdom, så är det viktigt att kontakta sjukvården